Вътрешни парапети

Вътрешни парапети

Парапетите са съоражения с огромно значение и важност за постоянния комфорт и уют в дома. Те могат да се изработват от различни материали, а по отношение на възможностите за цветове, изборът е не по-малко богат и разнообразен. Могат да се монтират както на вътрешните и външни стълби, така също и на балкона, където да изпълняват декоративни функции. Вътрешни парапети са често срещано явление в повечето къщи, които са на два или повече етажи. Тъй като до тях се достига единствено чрез изкачването на стъпала, те трябва на всяка цена да бъдат сигурно и надеждно защитени. Парапетите са идеалното решение, защото служат за опора на всички, които се придвижват по стълбите, независимо дали слизат или пък се качват. Качествените такива имат изключително дълъг живот на експлоатация, който достига до няколко десетилетия. Това практически означава, че веднъж поставени на стълбите, за дълъг период от време те са надеждно защитени без рискове от непредвидени проблеми и трудности.

Основните функции на вътрешни парапети се състоят предимно в осигуряването на безопасност при слизане и качване по стълбите. Също така обаче могат да се монтират и с чисто декоративна цел, така че даден етаж от жилището да стане още по-комфортен и уютен. Добре известен факт е, че много парапети се украсяват с множество елементи и инкрустации, които придават естетичен и елегантен вид на помещението. В това число влизат най-често разнообразните геометрични мотиви – триъгълници, квадрати или пък правоъгълници. Орнаментите обаче не рядко създават трудности при почистване на парапета. Те произтичат от обстоятелството, че между тях се трупат големи количества от прах, които не могат да бъдат достигнати с парцал. Също така е важно разстоянието между елементите да не е голямо. Ако това е така, има реална опасност малките деца да се проврат през тях и по този начин да застрашат живота си. Всичко това обаче се предотвратява лесно, стига само да се проявяват нужното внимание и съобразителност. Що се отнася до украсяването на парапета с елементи, това не винаги е добро решение – всичко зависи и от останалата част от обзавеждането. При покупката на такива стълбищни съоражения е препоръчително да се потърсят съветите на специалисти, което помага много за взимането на правилно решение.

Вътрешни парапети красят дома и създават неповторимо усещане едновременно за сигурност и комфорт. Голяма част от хората са възрастни или трудно подвижни, поради което се нуждаят от надеждна опора. Тя се осигурява именно от парапетите, които се монтират не само на вътрешни стълби на дома, но така също и в останалите сгради. В административните например, където по всяко време на деня излизат и влизат много хора, изискванията за сигурност са високи. Те непременно включват монтажа на парапети, които да са издържливи на постоянни и интензивни натоварвания. Също така цветовете им трябва да са коренно различни от останалата околна обстановка, защото по този начин още по-ясно изпъкват и се подчертават функциите на тези приспособления. Традиционно парапетите се боядисват в по-тъмни цветове, поне във входовете на жилищните кооперации. Възможно е обаче да се избере и друг вариант, който да се окаже ключът към създаване на атрактивно решение в сферата на обзавеждането.


Най-четено
  • Парапети за тераса

    Изработката на парапети за тераса е свързана в еднаква степен с осигуряването на безопасност и деко...

  • Стълбищни парапети

    Монтирането на стълбищни парапети се прави преди всичко с една основна цел – осигуряването на повеч...

  • Ковано желязо парапети

    Ковано желязо парапети са изключително подходящи за всеки дом. Те могат да бъдат монтирани на разли...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!