Метални парапети от ковано желязо


Подходящите материали за изработването на парапети са много. Най-удачни обаче са металите, които се характеризират със здравина, надеждност и устойчивост. Те изпълняват две основни предназначения – да осигуряват максимално и безопасно ползване на стълбите, както и декоративни функции. Поръчай онлайн сега!

Подходящите материали за изработването на парапети са много. Най-удачни обаче са металите, които се характеризират със здравина, надеждност и устойчивост. Те изпълняват две основни предназначения – да осигуряват максимално и безопасно ползване на стълбите, както и декоративни функции. По-често обаче те се монтират на стълбищата за повече сигурност и безопасност. Когато пък се чисти чисто декоративното и красивото, се залага на дървени парапети най-вече поради екологичната чистота на дървото и възможността за боядисване в различни цветове. Парапет за ковано желязо е удачното решение за много жилища, но така също и за всички офисни и административни сгради. Този метал може да издържа на по-интензивни и постоянни натоварвания, като при това са възможно и обогатяванията с допълнителни орнаменти и инкрустации. Другите предимства на металите като ковано желязо, алуминий и месинг са устойчивостта срещу непрекъснатите и резки промени в климатичните условия. Въпреки непрекъснатото вредно влияние на слънчевата светлина или силният вятър парапетите не се огъват и деформират, запазвайки първоначалния си вид.

Парапет от ковано желязо е възможно да се постави не само на външните или вътрешни стълби, но така също и на балкона. По този начин освен че изпълнява декоративна функция да краси това помещение от жилището, той служи като естествена защитна преграда от любопитните хорски погледи. Металите, поради своята здравина, издържат сравнително дълго – техният експлоатационен живот често продължава две или дори три десетилетия. Що се отнася до административните сгради, при тях нуждата от сигурни парапети е повече от належаща. В такъв тип сгради постоянно влизат и излизат големи потоци от хора, като всички те използват за придвижване стълбищата. Следователно ако монтираният на тях парапет е нестабилен и се клати при по-силен натиск, има реална опасност от сериозни наранявания и падания. Също така много от хората са трудно подвижни и не могат да пазят достатъчно стабилно равновесие. Това се отнася и за малките деца,които редовно падат по стълбите и се нараняват. Най-важното предназначение на всеки парапет от ковано желязо или друг материал е да осигуряват безопасността на човешкото здраве и същевременно да са устойчиви на вредните атмосферни влияния, които могат да ги увредят частично или трайно.

Парапетите са неделима част от комфорта и уюта в дома. Наред с качествената дограма, комарници и щори те придават атрактивен и стилен вид на помещенията. Дървени конструкции или метални - всичко е въпрос на индивидуални вкусове и предпочитания. В случай че кованото желязо се използва с декоративни цели, на тях могат да се подреждат и саксии с цветя или други декоративни растения. Препоръчително е обаче ако се монтират украсителни елементи или геометрични мотиви, разстоянието между тях да не е голямо. По този начин освен рискът малките деца да се проврат и да пострадат, това затруднява неимоверно тяхното почистване. Полепналото количество прах не може да бъде премахнато с парцал, което създава трудности и проблеми с поддръжката. Тя се налага през определен период от време, в което е необходимо да се използват подходящите препарати и почистващи средства. Те помагат за това приспособленията да функционират пълноценно и нормално за възможно най-дълъг период от време.

Кованото желязо е сред най-надеждните, сигурни и устойчиви метали. Това го прави изключително подходящ за изработването на парапети. От такива приспособления се нуждаят много трудно подвижни хора, независимо от тяхната възраст. Именно поради тази причина в редица административни и обществени сгради се монтират парапети, които да издържат на по-интензивни и постоянни натоварвания. Без съмнение металите са най-подходящи и гарантират качеството и издържливостта на парапета. Те притежават свойства, които им позволяват да не се увреждат въпреки непрестанното излагане на силна слънчева светлина, дъжд или вятър. Необходимо е също така за тях да бъдат полагани грижи през определен период от време, с което шансовете от сериозни увреждания намаляват значително. Парапет ковано желязо е надежден избор за дома, който освен всичко друго може да бъде използван и с чисто декоративна цел. Това зависи от въображението на проектантите, които влагат различни мотиви и така създават уникални по характер интериорни решения, достойни да бъдат произведения на изкуството.
Материалът ковано желязо може да бъде украсен с много на брой допълнителни елементи и инкрустации. Също така може да се пробват различни варианти с геометрични мотиви – триъгълници или квадрати. Препоръчително е разстоянието между елементите да не е много голямо, ако парапетите се използват и от малки деца. Има огромна начин те да се проврат между останалите празнини и това да бъде причината за сериозни падания и наранявания. Също така прекалено многото допълнителни украси правят поддръжката и почистването на парапетите изключително трудна. Това се дължи на факта, че между тях засяда огромно количество прах, което не може да бъде отстранено с парцал. Поставянето на саксии с цветя и други декоративни растения също е относително. Те също могат да се окажат пречка за качественото почистване на парапет ковано желязо или други различни модели. Всичко това трябва да бъде внимателно премислено и съобразено с останалата част на жилищния интериор. Ако направените до обогатявания не се вписват добре, новосъздадената обстановка ще има по-скоро дразнещ, отколкото позитивен ефект. Това се отнася не само за кованото желязо, но и за другите метали, от които се изработват парапети – месинг, неръждаема стомана или алуминий. При всички положения се налага също така монтирането на парапета да не пречи за свободното преминаване.
В редица случаи ако е прекалено в средата или края на помещението, това създава много неудобства. В такава ситуация трябва да се заобикаля, което отнема допълнително време. За целта външните или вътрешни стълбища трябва да бъдат монтирани по начин, който да е еднакво удобен за всички ползващи ги. Кованото желязо е материал, който отлично ще свърши останалата работа, а именно – осигуряването на повече сигурност и безопасност. На първо място стои именно човешкото здраве, за което трябва да се положат необходимите грижи. Парапетът може да бъде ключът към създаването на оптимален комфорт и уют, който да се запази за дълго време. Независимо дали е монтиран с декоративна цел или за повече сигурност, качественият продукт винаги върши перфектно своята работа. Затова без значение дали цените са малко по-ниски или високи, е повече от препоръчително стълбищата да бъдат максимално добре обезопасени с цел рационалното им ползване.Най-четено
  • Парапети за тераса

    Изработката на парапети за тераса е свързана в еднаква степен с осигуряването на безопасност и деко...

  • Стълбищни парапети

    Монтирането на стълбищни парапети се прави преди всичко с една основна цел – осигуряването на повеч...

  • Ковано желязо парапети

    Ковано желязо парапети са изключително подходящи за всеки дом. Те могат да бъдат монтирани на разли...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!