Парапет от дърво


Парапет от дърво е еднакво добър и удачен избор както за стълбите, така също и за терасите. Поради своите изключителни характеристики дървеният материал е предпочитан не само за изработването на парапети. Това в пълна степен важи и за дограмата, която между другото е една от най-качествените и надеждни. Всички дървени парапети веднага коренно променят обзавеждането в положителен аспект. Това се дължи не само на екологичната чистота на материала, благодарение на която той е напълно безопасен за здравето и околната среда. Също така дървото излъчва неповторим аромат, който създава усещане за спокойствие и хармония. Парапетите от този материал са еднакво подходящи за стълбите на входа или пък за вътрешните такива. Що се отнася до цветовете, изборът за клиентите е повече от богат и разнообразен. Често се избират имитации на дърво, които обаче са много трудни за различаване. С комбинирането на разнообразни тонове се създават уникални интериорни решения, които донасят на дома желаната свежест. Поръчай онлайн сега!

При изработката на парапет от дърво е необходимо не само да се избере качествен и надежден материал. Такива са например бук и бор, които са предпочитани и за изработването на гардероби и шкафове. Преди всичко дървото трябва да се лакира качествено и трайно, защото лесно се пука и лющи при лоши условия във времето. Така ако е изложен непрекъснато на проливен дъжд или силно слънце, дървеният парапет със сигурност след време ще започне да се похабява. Ето защо всички специалисти предлагат на клиентите си и необходимите средства, с които дървото трябва да се поддържа през определен период от време. Поддръжката се извършва чрез пръскане или обновяване на определени участъци от парапета, така че той да функционира нормално и без проблеми. За по-голям ефект много от дървените парапети се украсяват допълнително с различни орнаменти и геометрични фигури. Този похват е често използван при балконските парапети, които имат и декоративни функции. С такива парапети външното обзавеждане винаги се променя положително, което няма как да не остане незабелязано. Цветовете пък могат да бъдат различни, като не е задължително да се избират традиционни и стандартни решения. Далеч по-атрактивни са комбинациите на различни тонове, което е предпочитано от много клиенти.

Всеки парапет от дърво има различна продължителност на експлоатационния живот. До голяма степен тя зависи от качествената и навременна поддръжка, която дървото изисква. Така ако боята и лакът се обновяват, парапетът може да функционира без проблеми в продължение на дълги години. Трябва обаче да се внимава, защото дървото е лесно запалим материал. Балконските дървени парапети могат лесно да се запалят в резултат на зле загасена цигара. За да се гарантира тяхната здравина и надеждност, много клиенти поръчват и поставянето на допълнителни елементи със закрепващ характер. Усилените колонки и ръкохватките например са сред най-желаните допълнителни продукти към парапетите. Понякога те вървят в комплект с монтажа, но в повечето случаи за тях трябва да се заплати отделно. В наши дни металните парапети са по-предпочитани поради здравината и устойчивостта, но те не могат да придадат на дома нужното освежаване. То се постига само с дървени парапети както за външни и вътрешни стълби, така и за балконите.