Ръкохватка на парапет


Макар че без никакво съмнение металните парапети са добро решение, те имат и някои недостатъци. Металите са издържливи и поради това такива парапети са подходящи за всеки дом или сграда. При облягане върху тях обаче те са студени, което със сигурност създава силно чувство на дискомфорт. Ето защо много хора предпочитат съоражеинята да са направени от дърво с монтирана ръкохватка за парапет от същия материал. На пазара се продават готови елементи от дървесина с високо качество, които са на разположение на всички клиенти. За балконските парапети ръкохватки могат да се направят от рендосани дървени летви, чиято дължина е два метра. Цената им често е два лева, а дървесината е иглолистна. Тези летви са изключително лесни за монтаж и вероятно много хора могат сами да се справят с това начинание. Все пак е препоръчително да се потърси помощта на професионални специалисти, защото те обръщат внимание дори и на най-дребните детайли. Последните често убягват на майсторите любители. Поръчай онлайн сега!

За направата на ръкохватка парапет от тези летви от горната страна двата канта на летвата се заоблят посредством употребата на ръчна електрическа фреза. С полуобъл фрезер пък се издълбават два надлъжни канала от долната страна на летвата. По този начин се стига до получаването на профилът на ръкохватката. Издълбаването на надлъжния канал пък е малко по-трудно и свързано с полагането на повече усилия. Това се дължи на факта, че в него влиза вертикалното рамо на на хоризонталния ъглов профил на парапета. Ето защо се използват предимно профили, чиито размери са 25х25 см. Що се отнася до широчината на канала, тя трябва да бъде поне 4 мм. Стационарната фреза с фрезер със същата дебелина е подходящ инструмент, употребата на който е уместна в случая. Ръчен циркуляр с метален водач пък може да свърши абсолютно същата работа, ако монтирането на ръкохватката се извършва в домашни условия. Двукратното минаване с машината до получаване на желаната широчина се налага, защото дебелината на диска е по-малка. В началото на летвата трябва да се работи с особено внимание, защото съществува риск предпазителят да закачи в ръба. Внимание се налага най-вече поради факта, че ръчните циркулярни триони не са предназначени за подобна дейност.

След направата на ръкохватка за парапет тя се боядисва двукратно с лазурен или друг лак, който осигурява защита на декорацията. В последната част от поставянето те се монтират към ъгловия профил на парапета, като за целта се използват винтове за дърво. Ръкохватката е един от най-важните и значими аксесоари за парапети в наши дни. Тя може да бъде не само дървена, но и от други материали. С нейна помощ се осигурява по-голяма стабилност и опора, от които имат нужда всички деца и възрастни и трудно подвижни хора. Описаният метод за направа на ръкохватка е лесен, но въпреки това повечето клиенти предпочитат да се доверят на професионални специалисти с богат и дългогодишен опит. По този начин се избягват всякакви непредвидени рискове и обстоятелства, които да попречат на качествения монтаж. Цените на ръкохватка за парапет винаги са различни, но без съмнение допринасят за качеството на съоражението.