Стълбищни парапети

Стълбищни парапети

Монтирането на стълбищни парапети се прави преди всичко с една основна цел – осигуряването на повече безопасност при ползване на стълбите. Не рядко именно поради недостатъчно високото качество на парапетите стават сериозни инциденти, в резултат на което хората се нараняват или дори чупят части от своето тяло. От достатъчно стабилна и сигурна опора при употреба на стълбища се нуждаят най-вече малките деца и възрастните и трудно подвижни хора. Ето защо е от съществено значение да се обезопасят добре не само стълбите на дома или жилищните кооперации. Тези в административните и обществени сгради също трябва да предлагат достатъчно надеждност. Затова специалистите често препоръчват метални парапети в цветове, които ярко се отличават от останалата обстановка в обществените сгради. Това решение не говори за липса на вкус по отношение на обзавеждането, а цели да акцентира още по-красноречиво върху функциите, които изпълняват парапетите. Може да се избира между алуминий, месинг, неръждаема стомана, ковано желязо и много други. Важното е поставеният парапет да улеснява, а не да затруднява ползването на стълбите.

Тъй като съществуват най-различни по вид стълбищни парапети, е необходимо да се прецени кой материал е най-подходящ с оглед освежаването на интериора или екстериора. Възможна е и комбинация от два материала – например ковано желязо и дърво – което несъмнено придава атрактивност на обзавеждането и изисканост и естетика на цялото помещение. Добрата и навременна поддръжка на тези съоражения също играе основна роля за тяхното правилно и надеждно функциониране. Някои парапети като иноксовите не ръждясват, което практически ги превръща във вечни. При други обаче това не е така и поради това се налага специална поддръжка. Това важи особено за стъклото и дървото, които са несъмнено много красиви и естетични, но за сметка на това имат сравнително по-кратък живот на експлоатация. Стъклото е лесно чуплив и крехък материал, който може не само да се напука от силен студ или горещина, но така също и да нарани стоящ наблизо човек. Дървото пък е прочуто със своята екологична чистота и следователно с това, че не замърсява околната среда и не създава опасност за човешкото здраве. То обаче е лесно запалимо и освен това лакът му започва да се лющи при по-неблагоприятни климатични условия.

Стълбищни парапети се монтират постоянно, защото безопасността на хората стои на първо място преди всичко останало. Независимо от материалите, които се избират, важното е да се постигнат желаните и оптимални резултати. В зависимост от индивидуалните вкусове и предпочитания може да се избере парапет от инокс или пък от неръждаема стомана. Парапетите изпълняват и декоративни функции – особено тези, които се монтират в градините и на верандите. Те обикновено се украсяват с допълнителни елементи и инкрустации, като например геометрични мотиви. Те обаче понякога създават проблеми при почистването на прахта, която се натрупва между празното пространство и не може да бъде достигната с парцал. Въпреки това декоративните парапети са често срещано явление, с монтирането на които се търси създаване на повече комфорт, уют, стилност и естетика. Някои сгради са предназначени именно да създават възхищение и да предразполагат – това са големите търговски центрове и молове, а така също и много други. Те непременно имат красиви парапети на стълбищата.


Най-четено
  • Парапети за тераса

    Изработката на парапети за тераса е свързана в еднаква степен с осигуряването на безопасност и деко...

  • Стълбищни парапети

    Монтирането на стълбищни парапети се прави преди всичко с една основна цел – осигуряването на повеч...

  • Ковано желязо парапети

    Ковано желязо парапети са изключително подходящи за всеки дом. Те могат да бъдат монтирани на разли...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!